2012. április 9., hétfő

Kalandozások FIMO országban

Több blogban is láttam már csodásabbnál csodásabb fimo cabochonokat, úgy döntöttem hát, én is megpróbálom elkészíteni. Az alap koncepció egy "India" kollekció megalkotása volt. Úgy terveztem, hogy a kék alapot égetés után különböző színű festékekkel dobom majd fel. Nos, mondjuk úgy, nem igazán jártam sikerrel. :(

Az a képeken is látszik, hogy a tésztanyújtó gépem sajnos nincs épp a helyzet magaslatán. Egész szép kis "árkokat" vájt a gyurmába.
Sajnos a szilikon formák közül sem volt mindegyik alkalmas a mintakészítésre, hiszen egy-két formának sajnos nem voltak elég mélyek a vájatai (eredetileg ugyanis papírnyomda formák). Ez eleinte még nem volt feltűnő, a problémák csak a festésnél jelentkeztek.






Azt azonban mindenképp pozitívumként könyvelhetem el, hogy maga a minta és forma kialakítása egészen flottul ment. kinyújtottam a gyurmát és egy csempelapra helyeztem.Aztán belenyomkodtam a szilikon mintákat, majd kivágtam a formákat. Leszedtem a fölösleget és csempéstől együtt ment a sütőbe. Ez azért volt jó, mert így nem deformálódtak a cuccosok és a végén egész könnyen el is tudtam őket távolítani a lapról.

Sajnos az utánfestéssel is voltak problémák, többféle módszert is kipróbáltam, végül egy használható ékszert sikerült összehoznom, azt majd a következő bejegyzésben mutatom. :)

Tapasztalataim tehát eléggé felemásak, de nem adom fel, lesz ez még jobb is!

Várom a javaslatokat, építő jellegű kritikákat, hozzászólásokat! :)

4 megjegyzés:

Kisnyul / Andi írta...

technikai dologban nem tudok segíteni, de biztatlak, mert nagyon szép amit tervezel és ha hozzáteszem, hogy milyen munkáid vannak csak jó sülhet ki a dologból. Én jövök majd gyönyörködni. :)

Gruber Tímea írta...

Nekem a gyurma még hátra van. Minden első darabot irigykedve nézek. Szerintem azt a sok hibát amit felsoroltál csak te látod.Nekem nagyon tetszik mind! csak így tovább!!

horimarika írta...

Szerintem szuperek lettek! Még sokat!!!!!!! A festéshez egy ötlet, amivel nekem sikerült izgalmasat alkotni... Akril festékkel átkentem, inkább híg legyen. Majd egy szivaccsal, rongydarabbal letöröltem a tetejéről a festéket, így csak a mintákban maradt, illetve az egész olyan antikolt hatású lett. De ezt ecsettel, a vonalakat kihúzni szerintem már a művészi kategória. De sok gyakorlással tuti menni fog, mert nagyon jó érzékkel csináltad ezeket a kabókat!!!! Majd sokszor benézek, mert érdemes figyelni a munkáidat! Inspiráló!!!! Gratulálok!

dragonyss írta...

Kedves Lányok!

Köszönöm a biztató szavakat, aranyosak vagytok!
Rendes tőletek, hogy megelőlegezitek a bizalmat, igyekszem rászolgálni! :)

Még egyszer köszi Nektek!